top of page
Jakub Šafránek

Když jíte, tak jezte


Písek: Indická restaurace (po jídle)

"When walking, walk. When eating, eat." – Zenové přísloví

Všiml jsem si takového nešvaru.

Když jíme, měli bychom jen jíst. Není to čas ani na mobil, ani na to vyřídit ještě něco u pracovního stolu nebo sjet celý Facebook, místo toho, abychom se soustředili na jídlo a na ty,kteří s námi sedí u jednoho stolu.

Nevěnovat se těm, kteří s námi sedí, je vlastně znak neúcty. Nevěnovat se jídlo, které pro nás někdo připravil, je také znak neúcty. A nevyužít právě čas na jídlo jako takovou chvíli na povídání s ostatními a zároveň odpočinek je hrozná škoda.

Když budete pálit svíčku na obou stranách a využívat každou vteřinu k práci nebo k tomu, abyste byli online, připojeni a věděli vše, co se na těch internetech šustne, připravíte se možnost relaxace, odpočinku.

Zároveň tak nedáte své hlavě možnost přemýšlet o tom, co se děje. Dobré nápady často chodí, když nejsme připojeni a děláme něco úplně jiného, takže čas k jídlu můžete tak trochu využít i jako čas k naopak odpojení se a odpočinku.

Nepřeskakujte také žádné jídlo v průběhu dne. Každý to má jinak, ale pro mě je třeba snídaně zásadní část dne. Je to pro mě čas, kdy si můžeme v klidu popovídat s přítelkyní, v klidu se najíst a "zatopit tak v kamnech". Pokud chcete mít v průběhu dne energii, musíte nejen brát, ale také dobíjet. Je velká škoda snídat ve spěchu, v kanceláři a ještě k tomu u počítače.

Tři rady pro rok 2018 jak si víc užít čas k jídlu:

  • Když jíte, tak jen jezte (povídejte si). Nedělejte nic jiného.

  • Nezapomeňte na snídani. Udělejte si na ní pravidelně čas. Zatopíte tak v kamnech a budete mít v průběhu dne více energie.

  • Věnujte se těm, kteří sedí s vámi u stolu a stejně jak jídlu. Jezte v klidu.

Hledáte další tipy ohledně toho, jak dělat jen jednu věc? Zkuste článek The Practice of One Thing at a Time.

Jak se vám daří si v klidu vychutnat jídlo, jaké tipy byste dali vy ostatním? Piště do komentářů.

97 views0 comments

Recent Posts

See All

Zaměřeno na odpoledne

Je jedna část dne, která je naprosto v našich rukou. A pokud se chceme v 2018 posunout kupředu, nemůžeme ji vynechat. Odpoledne. To, co...

bottom of page