top of page
  • Jakub Šafránek

Když jíte, tak jezte


Písek: Indická restaurace (po jídle)

"When walking, walk. When eating, eat." – Zenové přísloví

Všiml jsem si takového nešvaru.

Když jíme, měli bychom jen jíst. Není to čas ani na mobil, ani na to vyřídit ještě něco u pracovního stolu nebo sjet celý Facebook, místo toho, abychom se soustředili na jídlo a na ty,kteří s námi sedí u jednoho stolu.

Nevěnovat se těm, kteří s námi sedí, je vlastně znak neúcty. Nevěnovat se jídlo, které pro nás někdo připravil, je také znak neúcty. A nevyužít právě čas na jídlo jako takovou chvíli na povídání s ostatními a zároveň odpočinek je hrozná škoda.

Když budete pálit svíčku na obou stranách a využívat každou vteřinu k práci nebo k tomu, abyste byli online, připojeni a věděli vše, co se na těch internetech šustne, připravíte se možnost relaxace, odpočinku.

Zároveň tak nedáte své hlavě možnost přemýšlet o tom, co se děje. Dobré nápady často chodí, když nejsme připojeni a děláme něco úplně jiného, takže čas k jídlu můžete tak trochu využít i jako čas k naopak odpojení se a odpočinku.

Nepřeskakujte také žádné jídlo v průběhu dne. Každý to má jinak, ale pro mě je třeba snídaně zásadní část dne. Je to pro mě čas, kdy si můžeme v klidu popovídat s přítelkyní, v klidu se najíst a "zatopit tak v kamnech". Pokud chcete mít v průběhu dne energii, musíte nejen brát, ale také dobíjet. Je velká škoda snídat ve spěchu, v kanceláři a ještě k tomu u počítače.

Tři rady pro rok 2018 jak si víc užít čas k jídlu:

  • Když jíte, tak jen jezte (povídejte si). Nedělejte nic jiného.

  • Nezapomeňte na snídani. Udělejte si na ní pravidelně čas. Zatopíte tak v kamnech a budete mít v průběhu dne více energie.

  • Věnujte se těm, kteří sedí s vámi u stolu a stejně jak jídlu. Jezte v klidu.

Hledáte další tipy ohledně toho, jak dělat jen jednu věc? Zkuste článek The Practice of One Thing at a Time.

Jak se vám daří si v klidu vychutnat jídlo, jaké tipy byste dali vy ostatním? Piště do komentářů.

98 views0 comments

Recent Posts

See All

Co můžete udělat vs. co uděláte

Asi se vám stalo, že jste s kolegy seděli na poradě a řešili jste, co by se všechno mohlo udělat pro zlepšení nějakého stavu. Co udělat, aby porady byly o něco produktivnější. Aby konzultanti měli jas

Zaměřeno na odpoledne

Je jedna část dne, která je naprosto v našich rukou. A pokud se chceme v 2018 posunout kupředu, nemůžeme ji vynechat. Odpoledne. To, co děláte po práci, vás formuje. Buď sedíte u televize, nebo děláte

bottom of page