top of page
  • Writer's pictureJakub Šafránek

Konečně! Při posledním školení přestal fungovat projektor


Konečně se mi stalo - na posledním školení mi přestal v posledních 45 minutách naprosto fungovat projektor.


Už od rána tak divně problikával, ale myslel jsem si, že to spolu dáme. Přes den občas vypadlo spojení, ale stačilo vyndat zandat kabel, restartovat projektor a bylo vše OK. V poslední hodině jsme ale deset minut s účastníky zkoušeli vše, ale pacient stejně zemřel, další resuscitace byla už jen ztrátou času.


Proč se raduji? Vždycky jsem účastníkům říkal, že na tohle musí mít plán, být na to ready. A konečně se mi to stalo, takže si mě sami účastníci mohli prověřit, jestli se tomu postavím čelem.


Co jsem udělal a co bych doporučil i vám dělat v takové situaci? A co bych třeba příště dělal jinak?


1) Hned volejte ajťáka

I když jsem sám ajťák, vždy prosím už dopředu organizátory o mobil na ajťáka. Už dvakrát mi pomohl před začátkem kurzu s propojením televize k laptopu, když se mi nedařilo. Místní člověk ví přesně kde jsou místní problémy zapojení a zná techniku, kterou vy vidíte poprvé. Poproste tedy o číslo na něj (ni) už dopředu a volejte hned jak něco přestane fungovat. (v našem příběhu byl bohužel ajťák na obědě, takže smůla)


2) Zkoušejte to jen chvíli

Nemá cenu tím zabít půl hodiny. Zkuste klasické triky - restartovat váš počítač, projektor, vyndat a zandat kabel. Tohle max. dvakrát, pokud můžete, vyzkoušet i jinou možnost zapojení, třeba jiný kabel. Netrapte se s tím ale moc dlouho, budete zoufalci. (dali jsme tomu myslím 15 minut a pak jsem jel bez projektoru)


3) Poproste účastníky o pomoc

Nebojte se oslovit vaše publikum hned ze začátku s prosbou o pomoc. Vždy se najde někdo zkušený, který třeba pomůže a bude vědět kde třikrát zaklepat na projektor a vše se rozeběhne. Výhoda? Nemusíte to dělat vy a máte tak čas věnovat se dál ostatním a pokračovat ve výkladu. Zároveň vypadáte profesionálně a přátelsky, protože se nebojíte s publikem pracovat. A jste jen člověk - nechat si poradit je úplně v pohodě.


4) Mějte plán B

Buďte připraveni, že se vám to jednou stane. Dobrý řečník to musí dát i bez slajdů. Vaše prezentace nejsou vaše slajdy, jste to vy.


5) Naučte se do hloubky vaše téma

Pokud jste opravdovými experty na dané téma, nemůže vám dělat problém mluvit bez projektoru. Prostě tomu tématu rozumíte. Dobře se tedy připravte ať jste schopni prezentovat i bez jakékoliv pomůcky když na to přijde. U táboráku také nemáte flipchart a přitom si tam vyprávíme příběhy dlouhé hodiny.


6) Dejte si více času na otázky a odpovědi (Q&A)

Ideální situace na to dát více času diskuzi, zvlášť pokud se vám výpadek stane na konci. Účastníci často milují tuhle část a proto se jí klidně věnujte více, než byste normálně udělali. Je to produktivně využitý čas a zároveň nemusíte být tak ve stresu o čem sami mluvit.


Tohle je šest tipů, které vám pomohou prezentovat lépe i v nemilé situaci kdy vás technika zradí.


Museli jste vy někdy takovou situaci řešit? Jak jste se tomu postavili? Které tipy se vám líbí nejvíce?


193 views0 comments

Recent Posts

See All

Dejte svým posluchačům něco extra

Všichni milujeme něco zdarma. Proto existuje jednoduchý způsob jak zlepšit úspěch vaší prezentace či workshopu - připravte, vyrobte nebo kupte pro účasníky nějaký dárek. Tady je pár tipů: Rozdejte úča

bottom of page