top of page
  • Jakub Safranek

Pět dovedností, které by měla umět každá manažerka


...i manažer.

Tady je můj krátký seznam pěti věcí, které jsem viděl u každé mé dobré manažerky a typicky tyto dovednosti chyběly u špatných.

Umět šířit pozitivní náladu. Tohle je základ. Tom Peters tenhle bod dokonce zařadil do svých pěti bodů, podle kterých by napsal novou knihu.Dobrá manažerka umí šířit dobrou náladu, mentalitu úspěchu, umí podpořit když všichni tvrdě makají a umí oslavit úspěch. Špatná manažerka chodí po chodbách bez úsměvu, nemá smysl pro humor a má pocit, že být vážný znamená být profesionální.

Vyslechnout nejdříve obě strany a pak teprve jednat. Každý má svůj příběh, svůj úhel pravdy a bez toho abyste vyslechli obě strany, tak nemůžete dobře jednat. Dobrá manažerka si vždy vyslechne obě strany, udělá si svůj názor, klidně si dá čas a pak až dělá důležitá rozhodnutí.

Umí pochválit. Tohle neumí málokterá dobrá manažerka. Podle mě se to v Čechách vůbec nenosí a chválit se rozumí posílat výplatu. Jasně, výplata je fajn, ale v práci se chceme cítit, že jsme důležití a že naše práce má smysl. Na to výplata nestačí a když se daří, manažerka by to měla říct nahlas a konkrétně vypíchnout a pochválit co se podařilo.

Dává pravidelně zpětnou vazbu, konstruktivně kritizuje. Každý potřebuje zpětnou vazbu. Myslel jsem si, že ne, ale stačil nějaký čas pod manažerkou, která zpětnou vazbu nedávala a i ti nejvíce zenoví jedinci si začali stěžovat, že nedostávají žádný feedback. Dávejte pravidelně zpětnou vazbu. Chvála nestačí, musíte umět také konkrétně kritizovat když je třeba.

Udává směr a vizi. Nemít vizi znamená potácet se od nikam k nikam. Skvělá manažerka ví, kam tým kráčí a vede ho správným směrem. Umí vylézt na kopec, dostat se nad pole zarostlé problémy a nastavit správný směr, i když mají všichni okolo problém prohánět se od problému k problému.

Co pro vás znamená být dobrou manažerkou? Co byste vy zařadili do vaší TOP 5? Jak byste chovali vy, kdybyste věděli jaké je vaše TOP 5?

1,109 views0 comments

Recent Posts

See All

Dejte svým posluchačům něco extra

Všichni milujeme něco zdarma. Proto existuje jednoduchý způsob jak zlepšit úspěch vaší prezentace či workshopu - připravte, vyrobte nebo kupte pro účasníky nějaký dárek. Tady je pár tipů: Rozdejte úča

bottom of page